marți, 29 septembrie 2015

Gogosari in otet (cu zahar)


Reteta de gogosari in otet cu zahar este preferata mea. Intotdeauna mi-au placut gogosarii mai mult dulci decat acrii :) De fapt, imi plac dulci-acrisori! Ii ador langa fripturi de tot felul, langa diverse mancaruri si tocanite, in salate de iarna. Uneori ii mananc direct din borcan, cand am pofta de ceva dulce-acrisor :P

Reteta pe care o foloseam de obicei la prepararea gogosarilor presupunea fierberea borcanelor, dar anul acesta am incercat alta reteta, fara sa mai fierb borcanele. Gogosarii in otet, preparati dupa aceasta reteta nu au nevoie de conservant si se mentin bine 2-3 ani, daca sunt depozitati intr-un loc corespunzator. 

Singura parte care nu-mi place la gogosari (comparativ cu prepararea castravetilor in otet) este faptul ca trebuie sa scot cotoarele, semintele, sa-i tai si sa-i gust sa nu fie iuti :) Dar rezultatul merita din plin munca depusa!

Portii: 10 borcane de 800 ml
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: medie

Am folosit:
  • 7 kg gogosari, 3 l apa, 1 l otet, 1 kg zahar, 3 linguri sare grunjoasa, boabe de mustar, boabe de piper, optional (foi de dafin, hrean, frunze de visin)
Gogosarii se spala bine, se curata de cotoare, seminte si se taie in sferturi (daca sunt mari se pot taia si in 6-8 bucati).

Intr-un vas mare se pun la fiert apa, otetul, zaharul si sarea. Se lasa pe foc mic si se amesteca pana se topeste bine zaharul si amestecul incepe sa clocoteasca.

Se adauga boabele de mustar si de piper, apoi se pun gogosarii.

Se lasa cateva minute, se scot cu o paleta si se aseaza in borcane. (Sunt fierbinti, asa ca aveti grija la manute! Eu folosesc manusi de bucatarie.)

Se toarna peste ei lichidul in care au fost opariti. Se infileteaza bine capacele si se aseaza borcanele unul langa altul, sub o patura groasa sau un prosop.

Se lasa acolo pana se racesc, apoi se depoziteaza in camara sau beci. 

Spor la treaba!

3 comentarii:

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!